Praktijkdag Omgaan met life-events De meerwaarde van de werkgever

Praktijkdag Omgaan met life-events

Life event

Het Huis Utrecht
09.30 - 16.30

Datum
Dinsdag 14 september 2021

Investering
€495 (ex btw)

Geaccrediteerd voor 2 PE punten door NVvA
 

"Rouw is geen ziekte, maar wel ziekmakend." Manu Keirse is één van de indrukwekkendste sprekers die wij ooit gehad hebben. Deelnemers pinken regelmatig een traantje weg tijdens het verhaal van Manu.

Life-events zijn levensgebeurtenissen die met stress gepaard gaan, zoals overlijden, ziekte, huiselijk geweld, 'me too', ongelukken, schulden. Gebeurtenissen die met verlies en rouw gepaard gaan. Life-events komen vaak voor en treffen ons allemaal. 

Als je als werkgever onhandig om gaat met dit soort situaties en bijbehorende emoties dan kan dat makkelijk leiden tot weerstand, conflicten en uiteindelijk verzuim. Jij bent vanuit de werkgever de gids. Jij kunt laten zien wat nodig is om mensen te ondersteunen en te helpen met een balans tussen werk en privé. 

Werkgevers zijn vaak terughoudend. 'Dat is toch privé?’ Op deze praktijkdag leer je van de beste sprekers op hun vakgebied hoe je hier mee om gaat en zowel medewerker als werkgever verder helpt.

‘Hier moet je aandacht aan besteden en beleid op maken. Onder het tapijt vegen is geen optie.’ zegt Gert-Jan Aleman, Manager Arbo Centrum Den Haag.

 

09.30 Welkom met koffie

10.00 Werkgever en Life-events: Help, wat nu?
Jouw medewerkers leiden naast het werk ook nog een leven waar van alles kan gebeuren. Ook heftige zaken met uitval tot gevolg. Veel verzuim komt hier uit voort. Wat doe je hiermee vanuit de werkgever? 
Gert-Jan Aleman | Manager Arbo Centrum Den Haag | Vitality Manager van het Jaar 2016

10.30 Burn-out en het hybride werken 
De één vindt het heerlijk, de ander haat het. Thuiswerken, hybride werken, in de kantoortuin werken. Feit is dat zicht op de medewerker vermindert. Hoe ga je daar goed mee om, en hoe ontdek je wat er bij collega’s speelt, welke signalen van opbranden je ziet en hoe je ze in deze tijden kunt helpen om te voorkomen dat ze burn-out raken?  
Carien Karsten | Psycholoog, schrijver | StroomQ

11.15 Pauze

11.30  'Het zal je maar gebeuren.'
Schokkende gebeurtenissen op het werk zijn indringend. Een agressieve klant, een vrijpostige patiënt of een bedrijfsongeval. Dit doet niet alleen wat met de direct betrokkene(n) maar ook met de collega’s.
Wat is goede opvang en nazorg? Wie is daar de meeste geëigende persoon voor? Wat moet je regelen, en wat moet je vooral niet regelen maar wel in de gaten houden?
Siebke Kaat | directeur/eigenaar | Pragmavision

12.15 Huiselijk geweld en werk
Niet alleen op het werk, maar ook thuis kan het goed mis gaan. Bijna de helft van alle mensen maakt huiselijk geweld mee. 
Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen. Werkgevers kunnen daarin een belangrijke schakel zijn.
Meer dan de helft van slachtoffers van huiselijk geweld verzuimt meerdere dagen per maand. Hoe herken je als werkgever signalen en hoe maak je het bespreekbaar? En kun je uitval voorkomen?
Inge Asmus | Baanbrekend arbeidsdeskundige | ADrem

13.00 Lunch

14.00 ‘Geen ziekte maar een levensfase’
80% van de vrouwen in de overgang ervaart klachten en verzuimt daardoor. De overgang wordt vaak verward met burn-out achtige klachten. De overgang is echter geen ziekte, maar een levensfase. 
Wat is het, hoe weet je dat je er last van hebt, symptomen? Waarom de een wel en de ander niet? Wat doe je als werkgever? Do’s and don’ts!
Saron Petronilia | vrouw, moeder, coach, trainer, spreker, auteur, voormalig cultuurjournalist en nog zoveel meer | Gespecialiseerd in de overgang 

14.45 Verlies, verdriet en rouw
Verlies overkomt ons allemaal. Ook onze collega’s op het werk. Corona versterkt gevoelens.
‘Is het normaal dat je je na maanden nog zo verdrietig voelt?’ ‘Kom je ooit het verlies nog te boven?’ Verlies verwerken is hard werken. Manu Keirse spreekt hier op een laagdrempelige en rake manier over.
Prof. dr. em. Manu Keirse | Klinisch psycholoog | Emeritus Hoogleraar Verlieskunde | Auteur van o.a. "Vingerafdruk van verdriet"(2012), "Helpen bij verlies en verdriet"(2017)

16.15 Wat ga je morgen anders doen? De afsluitende wrap-up door Gert-Jan Aleman


Datum

Dinsdag 14 september 2021

Locatie
Het Huis Utrecht
Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht

Investering 
€495 (ex btw)

Geaccrediteerd voor 2 PE punten door NVvA

Algemene voorwaarden
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u direct de bevestiging en factuur. De routebeschrijving of de link krijg je ruim van te voren toegestuurd. Wij verzoeken je de factuur binnen 30 dagen te voldoen. 
Gids in Bedrijf | Gezond in Bedrijf behoudt zich het recht voor de locatie van de opleiding te wisselen. Deelnemers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Annulering
Mocht je onverhoopt niet deel kunnen nemen aan de training. Dan behoud je het recht om deel te nemen aan deze of een vergelijkbare training. Ook kun je iemand anders gebruik laten maken van de link. Wil je ons voor de datum van de online training hiervan op de hoogte stellen?

Mocht u meer willen weten over ons of over de programma's? Neem dan gerust contact op met één van ons: 06-37663274

Gert-Jan Aleman

Gert-Jan Aleman is na een carrière bij Randstad en de NS en een masterstudie Strategisch HR in 2014 begonnen als manager van het Arbo Centrum van de Gemeente Den Haag. Samen met zijn enthousiaste team probeert hij de Gemeente te begeleiden bij het verhogen van de inzetbaarheid van de medewerkers en het vitaler krijgen van de organisatie.

In 2016 won hij de landelijke Gezond in Bedrijf verkiezing tot Vitality Manager of te year 2016. Naast dat hij dit een 'life-changing event' vond, heeft hij op zeer natuurlijke wijze een rol als duurzaam inzetbaarheidsambassadeur op zich genomen. Zowel binnen de Gemeente Den Haag als daar buiten! Hij is een begeesterd spreker die zich zelf iedere keer weer weet te overtreffen en dat overbrengt op de cursisten.

Aleman is 44 jaar en woont in Rijswijk. Hij sport 4 keer per week en zet minimaal 8000 stappen per dag. 


Prof. dr.Manu Keirse

Prof.dr. Manu Keirse (1946, Dudzele, België) is klinisch psycholoog en specialist in het omgaan met verlies en verdriet. Hij is emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1999 tot 2003 was hij kabinetschef op het Belgische ministerie van volksgezondheid. Zijn eerste boek ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener’ (1995) werd een bestseller. Daarna volgden nog diverse boeken als ‘Afscheid van moeder’, ‘Van het leven geleerd’ en ‘Zie de mens’. In totaal verkocht Keirse 300.000 boeken. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en negen kleinkinderen. Manu heeft o.a. het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet geschreven’.

Boek Manu.jpg: JPEG afbeelding (43 KB)


Siebke Kaat

“Vitale organisaties en teams vormen de ondergrond waarop mensen kunnen floreren”

Siebke richt zich vanuit haar bedrijf (Pragmavision) op de schaduwkanten van het werk: pesten en ongewenste omgangsvormen, opvang na schokkende gebeurtenissen, contact met suïcidale personen, en hardnekkige team- en organisatiepatronen. Zij wil graag bijdragen aan een werk-context waarin de organisatie en het team weer ervaren worden als een voedingsbodem voor groei en vernieuwing.

Als organisatie-psycholoog heeft zij zowel voeling met het individu als met de organisatie als systeem, waarbij zij de inzichten vanuit de traumapsychologie, groepsdynamiek en systeemdynamiek combineert.

Al meer dan 20 jaar is zij coördinator van alle trainingen ‘opvang en nazorg’ die onder andere voor de NS verzorgd worden. Daarnaast is zij de projectleider van de cursus ‘contact met suïcidale personen in de spooromgeving’. Een opleiding van ProRail en NS waar reeds meer dan 4.000 mensen in de spoorsector aan deelgenomen hebben. Zij schreef samen met Anton de Kroon het boek ‘Systemisch Adviseren’, waarin zij beschrijft wat organisaties en teams nodig hebben om vitale, voedende systemen te zijn.


Carien Karsten

Carien Karsten is afgestudeerd als jurist en psycholoog en heb gewerkt aan de universiteit, hogeschool, in de GGZ en het bedrijfsleven. In 1993 is zij aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op: Female harddrug-users in crisis: Childhoodtraumas and survival strategies.

Vanaf 2002 heeft Carien een eigen onderneming, StroomQ. Daarin richt zij zich op coaching, training en workshops. Carien is ben BIG geregistreerd psychotherapeut en GZ-psycholoog. Eveneens NIP-psycholoog, EMDR-practitioner en erkend Flashtherapeut.  Ze heb een tiental boeken geschreven, waarin zij wetenschappelijke en innovatieve ontwikkelingen in de psychologie toegankelijk maakt voor een breed publiek. Haar laatste boek ‘Hoe swipe je een trauma weg’ verscheen in 2020 en gaat over snelle traumatherapie bij trauma’s en burn-out. Ze is columnist voor EMDR Magazine, schrijft over actuele onderwerpen voor Intermediair.nl en recenseert de nieuwe psychologieboeken voor Psychologie Magazine. Zie ook www.carienkarsten.nl.

 


Saron Petronilia

De overgang is niet het moment dat alles minder wordt maar juist hét moment om in je vrouwelijke leiderschap verder te groeien!

Petronilia Coaching is gespecialiseerd in #Overgang en Werk

Biedt programma’s ‘De kracht van de overgang’ voor bedrijven en organisaties. En individuele programma’s voor vrouwelijke managers (40-60 jaar)

Gratis workshop over #Overgang en Werk voor hrm-ers en leidinggevenden.(schrijf je in via www.petronilia.nl/bedrijven of https://www.e-act.nl/ah/site?a=235&p=289736)

Saron Petronilia Publiceerde ‘Alles over werken tijdens de overgang’ (gepubliceerd maart 2017) en Alles wat je moet weten over de overgang' (5e oplage).
 


Inge Asmus

Inge Asmus heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van arbeid en gezondheid. Ze begeleidt als baanbrekend arbeidsdeskundige, leidinggevenden en HR professionals bij het oplossen van (complex) verzuim.
Ze ondersteunt organisaties, direct vanaf de start van het verzuim van medewerkers, als er sprake is van privéproblematiek of psychische klachten. Ook als een medewerker nog niet is uitgevallen, adviseert zij leidinggevenden en medewerkers, ter voorkoming van uitval. Zij is onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van situaties waarin huiselijk geweld een rol speelt.  
Ze ontwikkelde het concept ADrem Nexus, waarin zij  het arbeidsdeskundig onderzoek combineert met coaching van medewerkers bij hun herstel en werkhervatting. Ook  begeleidt ze de leidinggevende bij het bieden van de juiste ondersteuning aan medewerkers.

Inge is eigenaar van het arbeidsdeskundig bureau ADrem en is daarnaast oprichtster van het Krachtcafé waarin zij schrijfcursussen verzorgt. Ze is opgeleid als coach, arbeidsdeskundige en psychosociaal werkende.

Extra deelnemers


Factuurgegevens
Stuur de factuur

Algemene voorwaarden
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u direct de bevestiging en factuur. De routebeschrijving of de link krijg je ruim van te voren toegestuurd. Wij verzoeken je de factuur binnen 30 dagen te voldoen. 
Gids in Bedrijf | Gezond in Bedrijf behoudt zich het recht voor de locatie van de opleiding te wisselen. Deelnemers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Annulering
Mocht je onverhoopt niet deel kunnen nemen aan de training. Dan behoud je het recht om deel te nemen aan deze of een vergelijkbare training. Ook kun je iemand anders gebruik laten maken van de link. Wil je ons voor de datum van de online training hiervan op de hoogte stellen?