Praktijkdag Onregelmatige Diensten Duurzame inzetbaarheid en nachtwerk

Praktijkdag Onregelmatige Diensten

Datum
Donderdag 11 juni 2020

Locatie
Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal

Prijs
€ 495.00 excl. BTW

Onze 'neem een collega mee'-korting!
2e inschrijving 10% korting €445.50
3e inschrijving 20% korting €396.00 
4e inschrijving 30% korting €346.50 
5e en verder    40% korting €297.00 

Geaccrediteerd voor arbeidsdeskundigen met 3 punten
In Nederland werken 1,3 miljoen mensen in onregelmatige diensten. In nachtdiensten of in wisselende diensten: ochtend, middag of avond. In vrijwel alle sectoren bestaan dit soort vol continu diensten.

Het hebben van onregelmatige werktijden is absoluut geen pretje. Sterker nog, het is een enorme aanslag op je privéleven. Met bovendien een hoog risico op schadelijke gezondheidseffecten als burn-out, slaaptekort, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Onregelmatige diensten zijn helaas onvermijdelijk. Ziekenhuizen kun je niet sluiten, hoogovens moeten doorstoken, schepen varen door en orde moet gehandhaafd. De vraag is dan: hoe kun je de schadelijke effecten van onregelmatig werken beperken?

Dat kan door een aanpak waarbij je veranderingen in bioritme vermindert. Daarmee beperk je de gezondheidseffecten, maar voorkom je ook verzuim en houd je output op peil. Bij zo’n aanpak moet je denken aan: flexroosteren, slaapondersteuning, speciale voeding, aangepast licht en ontspanning tijdens de diensten.

Wordt dit versterkt door een fijne bedrijfscultuur, een hecht team, steun van leidinggevenden dan gaat het resultaat door het dak.

Kost dat niet veel? 'Nee', zegt Joost van de Mortel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, 'want wat zijn de kosten als je het niet doet?'

Wil jij ook horen hoe het anders kan? Kom dan naar deze Praktijkdag Onregelmatige diensten! En profiteer van ervaring en evidence based kennis.

Tip: neem collega's en leidinggevenden mee. Want dit is teamwork!

09.30   Welkom met koffie

10.00   Onregelmatig werken: de harde realiteit

 • Hoe groot is het probleem van onregelmatig werken?
 • Wat doet het met je?
 • Onregelmatig werken en duurzame inzetbaarheid
 • Wat kan je er aan doen?
 • Doel van de dag: betere output, gelukkiger mensen, betere inzetbaarheid, kostenreductie
 • Fit en vitaal doorwerken
  Alexander van Eekelen | Directeur Circadian Netherlands

10.30   De essentials van bioritme

 • Slaap- en waakritme: onze biologische klok
 • Wat is slaap? Hoe zit slaap in elkaar?
 • Wat doet slaap met ons?
 • Veranderende slaappatronen met leeftijd
 • De gevolgen van verstoorde slaap: hoe erg is het?
  Francis Lanen – De Haan | Slaaptherapeut en auteur ‘Slaaplessen’

11.15   Koffie en thee

11.45   Onregelmatig roosteren (flexroosteren)

 • De risico’s van onregelmatig en/of ’s-nachts werken
 • Wat is dubbele onregelmatigheid?
 • Bestaat het ‘gezonde rooster’?
 • Aandacht voor herstel
 • Onderbezetting als deelprobleem
  Alexander van Eekelen

12.30   Lunch

13.30   Het belang van voeding

 • Voeding in relatie tot bioritme
 • Voeding, slaap en lichaamsgewicht
 • Voeding en onregelmatige diensten
 • Het ritme van eten
  Gerda Pot | Onderzoeker Voeding en Gezondheid | Louis Bolk Instituut

14.15    Licht en slaap: twee handen op één buik!

 • Bewezen positieve invloed van licht op bioritme
 • Nieuwe lichtinzichten en technologie
 • Nieuw licht op het brein
 • Licht en nachtdiensten:  de risico’s en hoe deze te vermijden
  Alexander van Eekelen

15.15    Verfrissing

15.30    Best Practice Jeroen Bosch Ziekenhuis: Gezond door de nacht
              Joost van de Mortel | Manager Bedrijfsvoering |
              Jeroen Bosch Diagnostiek, Sport Medisch Centrum en Intensive Care

16.15    De belangrijkste tips en tricks: wat neemt u mee naar huis!?
              Alexander van Eekelen

16.30    Afsluiting

Datum
Donderdag 11 juni 2020

Locatie
Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal

Investering & korting
De investering voor deze masterclass bedraagt, exclusief BTW, € 495,- per deelnemer. Dit bedrag is inclusief documentatie & catering. Onze masterclasses worden goed tot zeer goed beoordeeld. U krijgt diepgang, interactie, praktijkvoorbeeldenen ruimte voor inbreng voor eigen problematiek. Er is een optimale verhouding tussen het aantal deelnemers en de docentElke extra deelnemer van een organisatie krijgt 10% extra korting. Dit loopt op tot 40%. 

Geaccrediteerd voor arbeidsdeskundigen met 3 punten

Algemene voorwaarden
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u direct de bevestiging en factuur. De routebeschrijving en andere praktische informatie ontvangt u een week van te voren.
Wij verzoeken u de factuur binnen 30 dagen te voldoen. 
Gids in Bedrijf | Gezond in Bedrijf behoudt zich het recht voor de locatie van de opleiding te wisselen. Deelnemers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Annulering
Annulering is, uitsluitend schriftelijk, mogelijk t/m 27 februari 2020. Wij berekenen u dan, exclusief BTW, € 49,50 administratiekosten. Na deze datum bent u  het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Indien u onverwachts  verhinderd bent is vervanging uiteraard mogelijk. Gelieve dit tijdig aan ons door te geven.

Kunnen wij u helpen met vragen over de inhoud van dit programma? Of heeft u nog andere vragen over de andere bijeenkomsten of opleidingen? Neem dan gerust contact op met onze opleidingsadviseur Martine Mittertreiner: 06-52371033

tinie klein2.jpg: JPEG image (8 KB)

Alexander van Eekelen

Dr. Alexander van Eekelen werkt sinds 2005 als zelfstandig als consultant, specifiek gericht op organisaties met onregelmatige werktijden.

Mijn doel is om de gezondheid en veiligheid van medewerkers in onregelmatige diensten te verbeteren en zo kosten te besparen. Dat doe ik vanuit mijn wetenschappelijke basis, begonnen bij mijn proefschrift over de biologische klok in relatie tot slapen, stress en prestatievermogen. Nog steeds vertaal ik deze theorie naar innovatieve producten en diensten.

We hebben een 24-uurseconomie, alleen geen 24-uurs lijf. Mensen werken de klok rond, maar zijn er niet op gebouwd. Gezondheidsrisico’s zetten de inzetbaarheid van medewerkers onder druk en door vermoeidheid zijn ze niet goed in staat om veilig te handelen.

Hier zet ik me voor in. Om deze mensen en hun organisatie te ondersteunen. Op het gebied van rooster- en capaciteitsvraagstukken. Voorlichting en training. Ontwikkelen van gezondheidsprogramma’s. En het monitoren en managen van veiligheidsrisico’s in continue bedrijfsprocessen.

Daarnaast verzorg ik bijscholing van bedrijfs- en verzekeringsartsen en andere Arbo-professionals.

Testimonial
‘‘Complimenten aan Alexander! DE BESTE BIJSCHOLING VAN AFGELOPEN JAREN!’


Gerda Pot

Gerda Pot is onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut (Bunnik). Daarnaast is ze visiting lecturer bij King’s College London (UK).

Ze is een ervaren onderzoeker en docent. Gerda is gespecialiseerd in epidemiologie, klinisch onderzoek en gezondheidswetenschappen.

Haar onderzoek richt zich op chrono-nutrition, het belang van het wanneer we eten naast wat we eten, en hoe voeding/leefstijl ingezet kan worden bij de behandeling van chronische ziekten.

 


Francis Lanen - De Haan

Francis is slaapoefentherapeut bij kinderen en volwassenen en tevens psychosomatisch oefentherapeut.

Zij heeft zich in 2018-2019 bezig gehouden met de wetenschappelijke onderbouwing van CGT-i door oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Het onderzoek is sinds juli 2019 klaar en wordt in april 2020 gepubliceerd.

Naast haar eigen praktijk voor psychosomatiek en slaapproblematiek in Waalwijk geeft zij elke 14 dagen de wetenschappelijk geacccrediteerde scholing Slaaplessen (120 accreditatie punten) aan collega oefentherapeuten.

Francis is grondlegger van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie wat in 2014 startte en nu 700 praktijken in Nederland rijk is.

In 2014 publiceerde zij haar boek "Slaaplessen vanuit de oefentherapie en psychosomatiek”. Een laagdrempelig geschreven en praktisch zelfhulpboek voor mensen met insomnia en bioritme problemen.

Inmiddels zijn er 4000 exemplaren verkocht waarmee het zich voor Nederlandse begrippen een bestseller mag noemen.


Joost van de Mortel

Joost van de Mortel (1976) is manager bedrijfsvoering binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis van de eenheden: Intensive Care, Diagnostiek, Sportgeneeskunde en Sport Medisch Centrum. Hij is sinds jaar en dag werkzaam binnen de ziekenhuissector en werkt hierin veel samen met externe partijen, zowel zorgverleners als bedrijven. Hij heeft naast zijn zorgopleidingen bedrijfskunde gestudeerd in Nijmegen en heeft dit Cum Laude afgerond met als eindthesis 'Patiënt empowerment'. Om patiënten regie te laten nemen en keuzes te kunnen maken is het van groot belang dat medewerkers dit ook moeten kunnen. Goed voor een patiënt zorgen betekent ook goed voor jezelf zorgen.

Interesse gebieden: ontwikkeling van medewerkers en organisatie, vitaliteit, duurzame inzetbaarheid, sport, intensive care, samenwerking in netwerken. Bestuurslid en penningmeester Stichting Venticare.

Extra deelnemers


Factuurgegevens
Stuur de factuur

Algemene voorwaarden
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u direct de bevestiging en factuur. De routebeschrijving en andere praktische informatie ontvangt u een week van te voren.
Wij verzoeken u de factuur binnen 30 dagen te voldoen. 
Gids in Bedrijf | Gezond in Bedrijf behoudt zich het recht voor de locatie van de opleiding te wisselen. Deelnemers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Annulering
Annulering is, uitsluitend schriftelijk, mogelijk t/m 27 februari 2020. Wij berekenen u dan, exclusief BTW, € 49,50 administratiekosten. Na deze datum bent u  het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Indien u onverwachts  verhinderd bent is vervanging uiteraard mogelijk. Gelieve dit tijdig aan ons door te geven.